EWOT (Exercise With Oxygen Therapy) zuurstoftherapie is een behandelingsvorm die gebruikmaakt van verhoogde zuurstofinname tijdens lichaamsbeweging. Hoewel het in recente jaren populairder is geworden, heeft het concept van het gebruik van zuurstof tijdens inspanning een interessante geschiedenis.

De oorsprong van EWOT-zuurstoftherapie kan worden teruggevoerd tot de jaren 1960. In die tijd begonnen onderzoekers te experimenteren met het idee dat het verhogen van de zuurstofinname tijdens lichaamsbeweging positieve effecten kon hebben op de algehele gezondheid en prestaties. Deze vroege experimenten legden de basis voor latere ontwikkelingen op het gebied van EWOT-zuurstoftherapie.

In de jaren 1970 werd de term “EWOT” voor het eerst geïntroduceerd door de Amerikaanse arts Manfred von Ardenne. Hij ontwikkelde een speciaal apparaat genaamd het “Ardenne Respiratory Inert Gas Mixture” (ARIGM), dat werd gebruikt voor het toedienen van zuurstof tijdens lichaamsbeweging. Von Ardenne beweerde dat deze therapie de zuurstofopname in het bloed kon verbeteren en daarmee verschillende gezondheidsvoordelen kon bieden.

Gedurende de jaren 80 en 90 bleef EWOT-zuurstoftherapie evolueren. Steeds meer gezondheidsprofessionals begonnen het potentieel van zuurstofsuppletie tijdens inspanning te erkennen. De therapie werd met name populair in de sportgeneeskunde, waarbij atleten het gebruikten om hun prestaties te verbeteren en sneller te herstellen na inspanning.

In de afgelopen decennia heeft EWOT-zuurstoftherapie een bredere acceptatie gekregen als een potentieel nuttige behandeling voor verschillende gezondheidsproblemen. Het wordt niet alleen gebruikt in de sportgeneeskunde, maar ook in de reguliere gezondheidszorg. Veel mensen gebruiken EWOT-zuurstoftherapie als aanvulling op hun behandeling voor aandoeningen zoals chronische vermoeidheid, fibromyalgie, cardiovasculaire aandoeningen en ademhalingsproblemen.

Tegenwoordig zijn er verschillende apparaten beschikbaar voor EWOT-zuurstoftherapie. Ze variëren van eenvoudige zuurstofconcentratoren die tijdens het sporten worden gebruikt tot geavanceerde systemen met gespecialiseerde maskers en ademhalingsapparatuur. Deze apparaten maken het mogelijk om de zuurstofinname tijdens inspanning nauwkeurig te regelen en aan te passen aan de behoeften van elke individuele gebruiker.

Hoewel EWOT-zuurstoftherapie nog steeds wordt onderzocht en zijn plaats in de medische wereld verder wordt bepaald, heeft het een boeiende geschiedenis van pioniers en ontwikkelingen achter de rug. Het blijft een fascinerende benadering van zuurstofsuppletie die mogelijk een positieve invloed kan hebben op de gezondheid, het herstel en de prestaties van mensen.